Utveckla din SQ och bli en bättre ledare

IQ och EQ räcker inte längre. SQ – Spiritual Intelligence – lyfts nu fram som en avgörande kompetens för att bygga mentalt hållbara organisationer och framtidens ledarskap.

Skriven av
Redaktionen
den
1/7/2025
Kategori
Företagskultur

Att bygga mentalt hållbara organisationer kräver mer än IQ och EQ. Nu lyfts Spiritual Intelligence (SQ) fram som den nästa avgörande kompetens för framtidens ledarskap. Allt fler organisationer brottas med ökad psykisk ohälsa, låg vitalitet bland anställda och chefer som tvingas hantera osäkerhet, snabb förändring och krav på hållbarhet – både mänsklig och affärsmässig. I en genomgång från Folkhälsomyndigheten lyfts insatser på individnivå fram som en effektiv metod för att förebygga psykisk ohälsa, särskilt de som fokuserar på personlig utveckling, värderingsstyrt ledarskap och livsmål.

Vad är Spiritual Intelligence?

Begreppet Spiritual Intelligence (SQ) myntades av Danah Zohar och är idag en växande forskningsgren som kombinerar psykologi, filosofi och ledarskapsutveckling. Det handlar om förmågan att hantera och förstå existentiella frågor, syfte, etik och värderingar – inte nödvändigtvis religiöst, utan mänskligt, relationellt och organisatoriskt. 

Ledarskapscoachen Catharina Sjögren Fröberg har även lyft SQ. Som tidigare chef i näringslivet och numera ledarskapscoach menar hon att SQ är en avgörande pusselbit i ett hållbart ledarskap och ett mer balanserat liv. läs mer om henne och hennes bok här https://coacheffect.se/sq-bok

Enligt Zohar består SQ av tolv grundprinciper, som tillsammans utgör en vägkarta för själsligt ledarskap

De 12 principerna för SQ – och varför de är relevanta för dig som VD:

  1. Självmedvetenhet
    Att ha insikt i sina innersta värderingar, övertygelser och drivkrafter. För VD:ar är detta avgörande för att fatta autentiska beslut och bygga förtroende.
  2. Spontanitet
    Förmågan att leva och leda i nuet – inte på autopilot. Genuin närvaro gör dig mer adaptiv och mänsklig som chef.
  3. Vision och värderingsbaserat ledarskap
    Att agera utifrån långsiktig mening snarare än kortsiktiga vinster. Det bygger hållbara kulturer där medarbetare känner mening.
  4. Holism
    Att se sammanhang och system, inte bara silos. Holistiska ledare kan koppla affärsbeslut till mänsklig och samhällelig påverkan.
  5. Medkänsla
    Att inte bara förstå andras känslor utan också bry sig. I en värld där empatiskt ledarskap blir norm, är medkänsla konkurrenskraft.
  6. Fira mångfald
    Att se styrkan i olikhet – inte hotet. Mångfald kräver mer än tolerans; det kräver nyfikenhet och samarbetsvilja.
  7. Integritet
    Att våga stå för sin övertygelse, även när det kostar. Avgörande för ledarskap i förändring.
  8. Ödmjukhet
    Att veta att man inte vet allt. Öppnar för lärande, innovation – och bättre beslut.
  9. Nyfikenhet
    Att våga ställa de stora frågorna: Varför gör vi detta? Vad är syftet? Ett viktigt korrektiv i en annars reaktiv värld.
  10. Omformulering
    Att se på utmaningar från nya vinklar. Förmågan att bryta gamla tankemönster skapar nya möjligheter.
  11. Meningsskapande i motgång
    Att omvandla kriser till lärande. Det bygger motståndskraft – inte bara i individen, utan i hela organisationen.
  12. Sense of vocation – Kallkänsla
    Att känna att ens arbete bidrar till något större. Vd:ar med ett tydligt “varför” inspirerar och attraherar människor som vill mer än bara jobba.

Källor: 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/decaa61b169e4d5689acf11662abce5b/forebygga-psykisk-ohalsa-arbetslivet.pdf

https://contemplativeinterbeing.org

Taggar:
Redaktionen

VDsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder allt från grundläggande informationsavsedda artiklar, till djupgående trender och vidare till tips för att få arbetslivet mer framgångsrikt.