Sveriges elmarknad står inför stora utmaningar i energiomställningen mot en fossilfri framtid

Hur går det med Sveriges väg mot ett fossilfritt energisystem?

Skriven av
Redaktionen
den
9/7/2025
Kategori
Ekonomi

Sverige är på väg mot ett fossilfritt energisystem för att nå klimatneutralitet senast 2045. Men övergången präglas av osäkerhet kring elbehov, prisvariationer och förändrade marknadsförutsättningar. En  rapport från SITE, med professor Chloé Le Coq i spetsen, lyfter fram att Sveriges energiomställning inte kan ske isolerat utan kräver ett starkt europeiskt samarbete och tydliga regelverk för att säkra stabilitet och effektivitet i elmarknaden.

Sverige är ett av de mest elintensiva länderna i världen per invånare och elmarknaden är djupt integrerad i det europeiska nätverket. Det betyder att el flödar över gränserna och Sverige är beroende av både import och export för att balansera tillgång och efterfrågan. Trots att Sverige har relativt låga elpriser i Europa påverkas marknaden starkt av händelser i övriga EU.

EU spelar därför en avgörande roll för Sveriges energiförsörjning. Genom gemensamma regler och en sammanlänkad elmarknad kan variationer i produktionen från förnybara källor som vind och sol hanteras bättre. Utan ett väl fungerande europeiskt samarbete riskerar Sverige elbrist och stora prisfluktuationer som kan hota energisäkerheten.

Rapporten betonar också att landbaserad vindkraft är den mest kostnadseffektiva förnybara energikällan i Sverige. Samtidigt måste utmaningar kopplade till prisvolatilitet och marknadsdynamik hanteras för att möjliggöra en hållbar och prisvärd elproduktion.

En viktig slutsats är att Sveriges elbehov väntas öka med över 50 procent i takt med elektrifieringen av industrin och satsningar på grön energi. Det gör det än mer kritiskt att ha gemensamma europeiska spelregler och en integrerad elmarknad.

För att framtidens elförsörjning ska vara både stabil och hållbar krävs noggrann planering och tekniska innovationer. Det gäller särskilt inom områden som energilagring och nätflexibilitet, för att svensk industri ska kunna behålla sin konkurrenskraft i en allt mer sammankopplad europeisk energimarknad.

Läs rapporten här!

Taggar:
Redaktionen

VDsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder allt från grundläggande informationsavsedda artiklar, till djupgående trender och vidare till tips för att få arbetslivet mer framgångsrikt.